A Gyűrűk Ura háttérkép kategória
A A Gyűrűk Ura kategória háttérképei 1-től 31-ig, összesen 31 db háttérkép


A Gyűrűk Ura Elija
A Gyűrűk Ura Viggo Mortens
A Gyűrűk Ura
A Gyűrűk Ura
A Gyűrűk Ura David
A Gyűrűk Ura zöld háttér
A Gyűrűk Ura harc
A Gyűrűk Ura sárkány
A Gyűrűk Ura Viggo
A Gyűrűk Ura torony
A Gyűrűk Ura Viggo Mortens
A Gyűrűk Ura
A Gyűrűk Ura Elijah Wood
A Gyűrűk Ura szörny
A Gyűrűk Ura vár
A Gyűrűk Ura remény
A Gyűrűk Ura Elijah Wood
A Gyűrűk Ura Ian
A Gyűrűk Ura kék
A Gyűrűk Ura John
A Gyűrűk Ura Sean
A Gyűrűk Ura Elija
A Gyűrűk Ura Orlan
A Gyűrűk Ura merry
A Gyűrűk Ura Viggo
A Gyűrűk Ura Sean
A Gyűrűk Ura Billy
A Gyűrűk Ura DVD
A Gyűrűk Ura Gand
A Gyűrűk Ura zászló
A Gyűrűk UraA Gyűrűk Ura J. R. R. Tolkien híres, három kötetben megjelent regénye, melyből azonos című filmtrilógia is készült. A kötetek címei: A Gyűrű Szövetsége, A két torony és A király visszatér. A történet a szerző A babó (másképp A hobbit) című korábbi munkájának folytatása. A mű 1937 és 1949 között készült, 1954-es megjelenése óta világszerte több mint 100 millió példányban kelt el. A regény a fantasy irodalmi műfaj egyik elindítója.

Az 1–11. fejezetet (a verseket is) Réz Ádám fordította magyarra, s ő alkotta meg a mű magyar terminológiáját is. (A Gyűrűk Urában és háttérmitológiájában mintegy 5000 tulajdonnév szerepel.) A könyv további részét Göncz Árpád fordította, a versfordítások Tandori Dezső munkái. A trilógiát 2001-ben kezdték megfilmesíteni, 2003-ig készült el mindhárom filmváltozat, Peter Jackson rendezésében. A filmek közönség- és kasszasikert arattak.

A történet címe Szauronra, Mordor Sötét Urára utal, aki a mű legfőbb gonosza, és aki létrehozta az Egy Gyűrűt, amivel a Hatalom Gyűrűinek Urává vált. Korábban Szauron a Világ Fekete Ellenségének, Morgothnak volt szolgája, az ő legyőzéséről Tolkien a A szilmarilok című regénye szól.

Peter Jackson filmjei

Az 1990-es években a Miramax és Peter Jackson filmrendező nekikezdtek egy nagyszabású, élőszereplős filmfeldolgozás terveinek. Mivel a Miramax egyre bizonytalanabb volt a tervek mérete miatt, Peter Jackson számára lehetővé vált, hogy másik stúdiót találjon a projekt megvalósítására. 1998-ban a New Line Cinema átvette a vállalkozás megvalósítását (a Miramax két vezető producere, Bob Weinstein és Harvey Weinstein az elkészült film stáblistáján is szerepelnek).

A három élőszereplős film (több helyen kiegészítve nagy mennyiségű komputergrafikával, például a nagy csatajeleneteknél) egyszerre készült. A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége 2001. december 19-én, A Gyűrűk Ura: A két torony 2002. december 18-án, A Gyűrűk Ura: A király visszatér 2003. december 17-én került a mozikba. Mindhárom megnyerte bemutatása évére vonatkozóan a Hugo-díjat a legjobb (egész estés) dráma kategóriában.
Ajánló más háttérkép - kategóriáinkból