Cápák háttérkép kategória
A Cápák kategória háttérképei 1-től 24-ig, összesen 24 db háttérkép


Cápa a tengerben
Fehér cápa, búvár
Búvár és a cápa
Fehér cápa úszkál
Két cápa árnyék
Tigris cápa
Tigris cápák
Fehér cápa harapás
Fehér cápa fogak
National Geographic cápa
Tigris cápa vadászik
Tigris cápa árnyék
Cápa száj
Nagy pörölycápa
Nagy cápa szája
Cápa, búvár
Nagy pörölycápa szem
Cápa fogsor
Sok fehér cápa
Cápaszáj
Cápa aquarium
Vízalatti kép, cápa
Fehér cápa fog
BálnacápaA cápaszerűek vagy közismertebben cápák (Selachimorpha) a szűkebb értelemben vett porcos halak (Chondrichthyes) osztályába tartozó öregrend.

Megjelenésük

Kopoltyúval lélegeznek. A cápák teste hosszúkás, áramvonalas, orsó alakú, hengeres, keresztmetszete csaknem kör alakú. Egyes alakok egészen kígyószerűen megnyúltak, míg a pörölycápafélék koponyája oldalirányban erőteljesen kiszélesedett, így a testük mintegy kalapács alakúvá vált. Mellúszóik elülső szegélye nem nőtt össze teljes mértékben a testtel, így viszonylag elég szabadok. Farokúszójuk igen nagy felületű, minden esetben aszimmetrikus, ún. heterocerk farokúszó. Egy nagyobb felső, és egy kisebb alsó lebenyből áll.

Szájnyílásuk nem a test elején található közvetlenül, hanem alulra csúszott, félkör alakú. A szájüregben számos háromszög alakú, éles, pikkely eredetű, gyökértelen, ránőtt fog található, melyek több sorban helyezkednek el, és számuk igen nagy lehet. A fogak könnyen kitörnek, de hamar pótlódnak is. Ezek a fogak rágásra alkalmatlanok, csak az áldozat megragadására, és tépésére alkalmas. A kitépett falatokat aztán egészben nyelik le. Az orruk nagyon érzékeny a vízbe került vér szagára.

Életmódjuk

Ismeretesek fog nélküli alakjaik is, melyek a tengervízből planktonokat szűrnek ki. A többi fajuk mind ragadozó, elsősorban halakkal, rákokkal, kagylókkal táplálkoznak, de a nagyobb termetű cápafajok tengeri emlősöket is zsákmányolnak, így az emberre is veszélyesek lehetnek (a fajok 10% veszélyes az emberre) Többségük a tengerek lakója, egyes fajok a trópusi folyókban élnek.


Ajánló más háttérkép - kategóriáinkból


Astro Boy

2 db kép
New York

121 db kép
Márkák
15 db kategória
61 db kép
Egerek

2 db kép
Számítógép
25 db kategória
810 db kép
Dagi Albert

2 db kép