Delfinek háttérkép kategória
A Delfinek kategória háttérképei 1-től 41-ig, összesen 42 db háttérkép


Delfin és a hold
Delfin fej
Négy delfin
Delfin száj
Delfin ugrás, naplemente
Delfin csobbanás
Delfin úszás
Delfin raj
Delfin átugrik a karikán
Mosolygós delfin
Két delfin ugrik
Delfin portré
Delfin beszéd
Delfin a víz alatt
Delfin anya és delfin kölyök
Dolphins by vladstudio
Két delfin úszik
Delfinek játszanak
Delfin rajz
Víz alatti delfin kép
Egy delfin úszik a víz alatt
Atlantik óceán delfinek
Szemüveges delfinek
Delfin bébi
Delfin fogak
Delfinugrás
Négy delfin úszik
Sok delfin beszél
Delfinek az óceánban
Delfin és a búvárok
Két delfin ugrik
Delfinek a naplementében
Delfin ugrás
Hét delfin úszik
Delfin test
Delfin család
Delfinek, naplemente
Delfin beszéd
Palackorrú delfin
Delfin anya, delfin bébi
Delfin fejA delfin a fogascetek közé tartozó egyes vízi emlősállatok összefoglaló neve. A delfinek halakkal táplálkoznak. Különleges képességük, hogy a visszhang alapján tájékozódnak. Összesen 50 fajuk hét családot alkot: a tengerekben élő delfineket három családba soroljuk (delfinfélék, narválfélék és disznódelfinek), az édesvízi folyamidelfinek (Platanistoidea) öregcsaládjába pedig további négy delfincsalád tartozik. A delfinek legközelebbi rokonai a szintén a fogascetek közé tartozó nagy ámbráscet, törpeámbráscet-félék és csőröscetfélék.

A delfinek kicsinyét olykor borjúnak nevezik.

Életmódja

Csoportokban él, ezek 40 egyeddel rendelkeznek, és iskoláknak nevezik őket. A tagok jól ismerik egymást és közösen, jól összehangoltan vadásznak. A delfin nagy frekvenciájú hangjai számunkra ugyan nem érzékelhetők, de mégis nagy erejűek. Olyannyira, hogy a zsákmányállatokat olykor meg is bénítják, ezzel is megkönnyítve megszerzésüket.

Szaporodása

A delfin évente egyszer szül, 10-12 hónapos vemhesség után egyetlen borjút. A barna delfinek még ennél is ritkábban, 3-4 évente ellenek, és szintén csak egyet. A párzás ideje egész évben kötetlen időben lehet, de a leggyakoribb mégis a nyári ellés. A delfin a víz alatt hozza világra a kicsinyét. A bébi hátrafelé születik. Először a farka bújik elő, de hamarosan fel kell úsznia a víz színére, hogy levegőt vegyen. Az anyja és gyakran a delfintársak segítik a kölyköt, hogy mielőbb oxigénhez jusson. A szopás is a víz alatt történik, és két evés között a kis delfin fölúszik levegőért. Hogy minden a leghatékonyabb legyen, a delfin teje rendkívül zsíros és tápláló, és szinte pillanatok alatt bele tudja pumpálni a kicsibe.

Légzés

A delfineknek egy légzőnyílása van a fejük középső részén. A delfinek emlősállatként vízben élnek, de rendszeresen fel kell jönniük levegőt venni. Fajonként változó, hogy mennyi ideig tudnak a víz alatt maradni.

Visszhang-képzés

A delfinek másodpercenként akár 800 irányított hangot is kibocsátanak a fejük elülső részén található képződményen keresztül. A hang frekvenciája az ultrahang-tartományba esik. A hangsugár az adott objektumról visszaverődik, amit egy, az alsó állkapocsi csontban lévő üregben fognak fel. Ennek a csontnak az alsó része továbbítja a jelzést a közép-, majd a belső fülhöz, ahonnan az agy hallóközpontjába jut az ingerület, és vizuális jelekké fordítódik. Így az állat meg tudja határozni a vízben lévő objektumok távolságát, méretét és alakját, sőt, a sebességét és irányát is. Ez nemcsak a tájékozódásukat segíti elő, hanem ennek alkalmazásával vadásznak is.


Ajánló más háttérkép - kategóriáinkból