Egerek háttérkép kategória
A Egerek kategória háttérképei 1-től 2-ig, összesen 2 db háttérkép


Vicces egér
Egér fejhallgatóvalA házi egér a második legnagyobb egyedszámú emlősfaj, a Homo sapiens után. Az emberekhez közel lakik. Ezt az emlőst használják leggyakrabban a laboratóriumi kísérletekben is melyeken emberi genetikai betegségeket modelleznek. Gerinces állat, elsősorban növényevő, rendkívül szapora, 6 hetenként 8-10 utódot képes világra hozni egy egérpár.

Előfordulása

Északnyugat-Afrika, Spanyolország és Kelet-Ázsia sztyeppjeiről és félsivatagaiból származik. A lakóházak közvetlen közelében mindenütt megtalálható. A szabadban bozótosokban, gabonatáblákon és dűnék között él. Mindenütt rendületlenül szaporodik, szinte mindenütt talál megfelelő búvóhelyet.

Megjelenése

A házi egér 7-10 centiméter, a farok rövidebb a törzsnél, testtömege körülbelül 30 gramm. Szőrzete meleget és védelmet nyújt. Színe a sárgásbarnától a szürkésfeketéig terjedhet. A látása nagyon gyenge az egér csak közvetlen közelről ismeri fel a tárgyakat. A szaglása kifinomult; a táplálék, illetve más egerek nyomára vezeti az állatot. A hallása is fejlett; az egér érzékeli a 100 kHz-es hangokat is.  Amikor egymással kommunikálnak vagy elveszett kölykeiket keresik, magas hangon cincognak.

Életmódja

Az állat laza szerkezetű kolóniákban él. Kelet-Európában, nyáron az egyes populációk mezőkön és réteken tanyáznak, de az ősz beálltával lakóépületekbe és padlásokra húzódnak. Igen jól másznak, gyorsan futnak és úsznak. Kisebb-nagyobb családi közösségekben élnek, a tagok ezen belül a fészek, illetve a csoport szagjeléről ismerik fel egymást. A betolakodó fajtársakat rendszerint elkergetik. A házi egér általában nem halmoz fel készleteket. Tápláléka magvak, gabona és emberi élelmiszerek; eredetileg csak vadon növő füvek magvaival táplálkozott, étrendjét rovarokkal egészítette ki. Legfőbb ellenségei: a macska, a nyest és a gyöngybagoly.
Ajánló más háttérkép - kategóriáinkból


Neymar

3 db kép
300

4 db kép
Nacho Libre

10 db kép
Bőrfejek

16 db kép
Erőpróba

4 db kép