Egy gésa emlékiratai háttérkép kategória
A Egy gésa emlékiratai kategória háttérképei 1-től 4-ig, összesen 4 db háttérkép


Memoirs of a Geisha Zhang Ziyi 3
Memoirs of a Geisha Zhang Ziyi 2
Memoirs of a Geisha Zhang Ziyi 4
Memoirs of a Geisha Zhang Ziyi 1Az Egy gésa emlékiratai (Memoirs of a Geisha) egy 2005-ben készült színes, amerikai film.

A könyv sikere miatt nem meglepő, hogy Hollywood is lecsapott a történetre. Steven Spielberg produkciós cége, az Amblin Entertainment szerezte meg a filmjogokat, és Rob Marshall rendezte a filmet, amelyet 2005. december 9-én mutattak be az Egyesült Államokban, hazai premierje 2006. március 23-án volt.

A főbb szerepekben Zhang Ziyi, Vatanabe Ken, Gong Li, Michelle Yeoh, Youki Kudoh és Suzuka Ohgo láthatóak. A valóságban közülük csak Watanabe, Kudoh és a gyerekszínész Ohgo japánok, Ziyi és Li kínai, Yeoh pedig maláj-kínai.

A kínai színészek szereplése, különösen, hogy a címszereplő sem japán, sok vitát váltott ki mind Japánban, Kínában (ahol nem is került forgalomba a film) és Amerikában is. Ezek legfőbb oka az évszázadokra visszanyúló japán-kínai ellentét.

Mindazonáltal nem mindenkiben keltett ellenérzést a kínai színészek szereplése, Ziyi például a film japán bemutatója előtt állítólag egy rejtélyes csomagot és egy levelet kapott, amit egy egykori gésa küldött neki, aki látta a film előzetesét, ami régi kedves emlékeket idézett fel benne. A csomagban több egyedi, antik kimonó volt. Az ajándék természetesen könnyekig hatotta a színésznőt, aki meg is hívta a premierre a feladót.

A film számos díjat és jelölést kapott, elsősorban – érthetően – a látványtervezés, a hang és az operatőri munka. A film zenéjét John Williams szerezte, operatőre Dion Beebe volt, a kosztümöket Colleen Atwood tervezte.

Díjak és jelölések

Díjak (11)

Golden Globe-díj
legjobb zene – (John Williams)

National Board of Review:
legjobb női főszereplő (Gong Li)

Satellite Awards:
Legjobb adaptált forgatókönyv (Robin Swicord)

British Academy Film Awards
zene – John Williams
operatőr – Dion Beebe
jelmeztervező – Colleen Atwood

Oscar-díj
látványterv
operatőr
jelmezterv

Jelölések (22)

Oscar-díj:
legjobb zene
legjobb hang
legjobb hangvágás

Golden Globe-díj:
legjobb női alakítás – Drama (Zhang Ziyi)
legjobb zene – Motion Picture (John Williams)

Érdekességek

A pletykák szerint sokáig maga Spielberg tervezte megrendezni a filmet, azonban akkor már belefogott a München előkészítésébe, így felmerült Brett Ratner és Spike Jonze neve is. Rob Marshall szerződése szerint a Miramaxnak kellett volna rendeznie egy filmet, azonban a két gyártó hagyományosan jó kapcsolata miatt megegyeztek, hogy Marshall rendezheti a filmet.

Sokáig Yoon-jin Kim koreai színésznőnek (a Lost c. tévésorozatban látható Sun szerepében) szánták a főszerepet, de végül nem ő kapta meg.

John Williams zeneszerző a negyedik Harry Potter-filmre szóló felkérését mondta le e film javára.

A filmben látható riksákat használták a 2003-as Az utolsó szamuráj c. filmben is, csak a kornak megfelelő díszítést kaptak.

Több mint 250 egyedi, kézzel varrott kimonót készítettek a forgatáshoz. A színészek egy hat hetes "gyorstalpalón" estek át, hogy megismerjék a gésa-kultúrát.


Ajánló más háttérkép - kategóriáinkból