Gyíkok háttérkép kategória
A Gyíkok kategória háttérképei 1-től 32-ig, összesen 32 db háttérkép


Neozöld gyík, szem
Repülő gyík
Gyík mászik a fán
Gyík néz
Gyík virággal
Színes gyík
Gekkó kézben
Színes gyík mászik a fán
Gyík pihen a fán
Gyík fej
Barna gyík pihen
Gyík rajzfigura
Kaméleon festmény
Zöld gyík pihen, levelek
Szürke gyík pihen, szem
Gyík pihen a homokban
Zöld gyík oldalra néz
Gyík, hosszú farok
Neonzöld gyík plüssjátékkal
Zöld gyík a füvön pihen
Kaméleon pihen a kövön
Színes kaméleon pihen a fán
Gyík előre néz
Gyík lenéz
Kaméleon a fán pihen
Sárga gyík pihen a fán
Neonzöld gyík, sárga szem
Kaméleon szem
Zöld gyík mászik a levélen
Taralyos gyík néz le
Kaméleon fut
Gyík elbújt a levél mögöttA gyíkok (Sauria vagy Lacertilia) a hüllők (Reptilia vagy Sauropsida) osztályába és a pikkelyes hüllők (Squamata) rendjébe tartozó alrend. 5 alrendág és 26 család tartozik az alrendbe.

A gyíkok túlnyomórészt a szó legszorosabb értelmében vett szárazföldi állatok, mert még a nedves helyeket is elkerülik. Testükön rendszerint világosan megkülönböztethetők a fej, nyak, törzs, farok és a végtagok. A különböző fajok szerint sokféleképpen változó pikkelyeket tábla vagy szemcsés, zsindely- és örvös-pikkelyekre osztják. A pikkelyek és pajzsok mellett nem ritkán fordulnak elő tövisek, lécek, tarajok, s másforma szaruképződmények is.

A gyíkok a kör­nye­ze­t me­le­gé­vel tart­ják fenn tes­thő­mér­sék­le­tüket, ezért el­ső­sor­ban a me­leget sze­re­tik. A leg­több gyík­faj a tró­pu­sokon, il­let­ve szub­tró­pu­si éghajlaton él. Számos családjuk közül a legtöbb fajjal a vakondgyíkfélék avagy szkinkek (mintegy 1000 faj), a gek­kók (~830 faj), a le­gu­ánok (~650 faj) és az agá­mák (~300 faj) büszkélkedhetnek.Ajánló más háttérkép - kategóriáinkból