Kacsák háttérkép kategória
A Kacsák kategória háttérképei 1-től 1-ig, összesen 1 db háttérkép


Sárga kiskacsa a vízbenA házikacsa rendszertanilag a madarak osztályába, a lúdalkatúak rendjébe, a kacsafélék családjába tartozik. E család nagyon változatos, három alcsaládra tagozódik és legalább 150 kacsafajt foglal magában.

Az egyiptomiak, görögök, rómaiak időszámítás előtt 1500 körül háziasíthatták. A kacsák zömök testű, tipikus vízimadarak. Lábukon, az ujjak között fejlett úszóhártyát viselnek.

Tollazata dús, tömött. A faroktőnél lévõ zsírmirigy váladékával az állat rendszeresen átkeni. A tollazat alacsony pehelytartalmú, ezért a libatoll értékével nem vetekszik. Ipari feldolgozásra kizárólag a fehér tollak kerülhetnek szóba. A kacsát tollazatáért tépni, ahogyan azt a lúddal tesszük nem szokás. A kacsa küllemi sajátosságai miatt kifejezetten víziállat. Különösen kedveli a mély vizeket, e jellegvonása teszi lehetõvé halastavon tartását. Az utóbbi évtizedekben megmutatkozó nagy volumenű kacsatermék-elõállítás során mind jobban törekednek a víztõl függetleníteni. Óriási alkalmazkodó-képességére jellemzõ, hogy gyakorlatilag száraz tartásban is eredményesen tenyészthetõ, illetve nevelhetõ.

Színes tollú fajtáknál a két ivar eltérő fényű. Az evezőtollakon az ún. szárnyszalagok helyén ugyancsak fémes csillogású tollazat látható. Naposkorban egyáltalán nem, de fiatal növendékkorban sem kifejezett az ivari dimorfizmus. Színben egyáltalán nincs megbízható eltérés, a testsúlyban pedig 6 hetes kortól lesz egyre kifejezettebb különbség. Ez is magyarázza, hogy az ivar szerinti elkülönített tartás nem vált általánossá a kacsatenyésztésben. H

A kacsa növekedésére jellemző, hogy a kelést követően közel 130 nappal fejeződik be a csontosodása. Az izmok közül a mell és a combizomzat 3-6 hetes életkor között gyorsabban nő, mint az egyéb izomzat. 7 hetes kortól a combizomzat növekedése alább hagy, míg a mellizomzat növekedése ezt követően még tovább tart. A növekedés az 50. életnapon túl oly mértékben csökken, hogy az elfogyasztott takarmány költsége mindinkább meghaladja a súlygyarapodás értékét.
Ajánló más háttérkép - kategóriáinkból