Krokodilok, aligátorok háttérkép kategória
A Krokodilok, aligátorok kategória háttérképei 1-től 13-ig, összesen 13 db háttérkép


Krokodil fogak
Krokodil szemek
Kicsi krokodil
Krokodil szem
Krokodil pihen
Alligator száj
Aligátor fogak
Aligátor szem a víz alatt
Krokodil a vízben
Nagy krokodil pihen
Aligátor a vízben
Krokodil pihen
Krokodilok pihennek egymásonA krokodilok (Crocodilia) a hüllők (Reptilia vagy Sauropsida) osztályába tartozó egyik rend. A legfejlettebb hüllőcsoportnak tekinthetők, ma élő legközelebbi rokonaik a madarak (Aves), melyekkel monofiletikus csoportot alkotnak, tehát testvércsoportjaik egymásnak (akármilyen abszurdnak tűnik). A krokodilok a hüllők osztályának Archosauromorpha alosztályágába tartoznak, legközelebbi rokonaik az Aetosauria, Phytosauria, Rauissuchia rendek. E négy csoportot Crurotarsi kládba vonják. Az ezzel testvércsoport Ornithodira kládba tartoznak a repülő őshüllők (Pterosauria) és a dinoszauruszok (Dinosauria), ahová a madarak is beoszthatók.

Általános testfelépítés és kültakaró

A krokodilok alkata gyíkszerű, hát–hasi irányban kissé lapítottak, fejük erősen megnyúlt, arckoponyájuk erőteljes, rövid nyakon foglal helyet. Farkuk hossza megegyezik a test hosszával, de oldalirányba lapított; evezőszervként működik a vízben. A krokodilok kültakarója rendkívül erős, páncélszerű – innen ered régebbi nevük: páncélos hüllők. A szarupikkelyek egységes szarulemezekké és szarupajzsokká forrtak össze, melyeket alulról még csontos pajzsok is erősítenek. A hátoldal pikkelyei sokkal erősebbek, sötétebb, zöldes, barnás színűek, szabályos elrendeződésűek, a farokrész peremén felfelé álló szaruperem is található. A hasoldal pikkelyei vékonyabbak, gyengébbek, és fehérek, szürkés színűek. A fajmeghatározásnál különösen nagy jelentősége van a tarkón található szarupajzsok alakjának és elhelyezkedésének.

Életmód

A krokodilok egy faj kivételével édesvízi ragadozók. A legnagyobb faj a nílusi krokodil – mely egyben a rend típusfaja is – akár az 6–8 métert is elérheti, de leírtak már kivételes 10 méteres példányokat is. A krokodilok falánk ragadozók, mindenféle állati eredetű táplálékot felfalnak, sőt a dögöt sem vetik meg. Napközben a parton napoznak, hogy vérük felmelegedjék, inkább éjjel vadásznak, de ha van lehetőségük, nappal is zsákmányolnak – például az itatóra jövő állatokat, vagy a partra jövő embereket. Európa és az Antarktisz kivételével minden kontinensen élnek képviselőik, ma mintegy 30 fajukat ismerjük.

Az aligátorfélék (Alligatoridae) a hüllők (Reptilia vagy Sauropsida) osztályába és a krokodilok (Crocodilia) rendjébe tartozó család.

A mississippi aligátor vagy más néven csukaorrú aligátor (Alligator mississippiensis) a hüllők (Reptilia) osztályába a krokodilok (Crocodilia) rendjébe és a aligátorfélék (Alligatoridae) családjába tartozó faj.

Elterjedése

Széles körben elterjedt az Amerikai Egyesült Államok délkeleti részén, a meleg, vizenyős területeken és mocsarakban, különösen a floridai Everglades-ben, Georgiában és Alabamában. Manapság már nem veszélyeztetett faj. Az aligátort bőréért tenyésztik.

Megjelenése

A testhossza körülbelül 4 méter, de akár 5,5 méter is lehet; ennek mintegy fele a farokra esik. Testtömege 200-250 kilogramm. Az aligátor színe a sötétszürkétől a majdnem feketéig változhat. Az állat pofája széles, a felső állcsontban ülő fogai az állkapocs fogai közé nyúlnak. Igen izmos farkával hajtja magát a vízben, lábával inkább evez.

Életmódja

A mississippi aligátor többnyire magányos. A fiatal példányok tápláléka: rovarok, rövidfarkú rákok, ebihalak és békák; a kifejlett példányok tápláléka: halak és kis emlősök. Az aligátor akár 50 évig is élhet.

A kínai aligátor (Alligator sinensis) a hüllők (Reptilia vagy Sauropsida) osztályába a krokodilok (Crocodilia) rendjébe és a aligátorfélék (Alligatoridae) családjába tartozó faj.

Előfordulása

Kína keleti részén, Anhui, Jiangsu és Zhejiang tartományok területén honos. Az egyetlen páncélos hüllő, mely a trópusokon kívül is él. A hideg telet több méter hosszú odúban tölti.

Megjelenése

A testhossza körülbelül 1,5-1,8 méter, a maximális mérete 2,2 méter.


Ajánló más háttérkép - kategóriáinkból