Leopárdok háttérkép kategória
A Leopárdok kategória háttérképei 1-től 41-ig, összesen 60 db háttérkép


Jaguár sétál
leopárd nyalakodás
Leopárd fekszik a fán
Kicsi leopárd
Vicces leopárd
Leopárd mérges
Jaguár az esőerdőben
Gepárd minta
Digitális leopárd
Leopárd támad
Cheetah Run Stop Action
Cheetah Run
Leopárd kidugja a nyelvét
Jaguar Sleep
Leopárd grafika
Leopárd pihen a fán
Leopárd vadászik
Leopárd fekszik a hóban
Cheetah Lick
Cheetah Cub
Leopárd háttal
Snow Leopard
Cheetah Rain
Snow blue eye leopard
Leopard Yawn
Cheetah look
Jaguár pihen
Leopárd sétál
Leopárd pihen a hóban
Leopárd ásít
Kölyök leopárd pihen
Cheetah Tail
Jaguár mászik a fán
South african cheetahs
Leopárdok pihennek a füvön
Sötét háttér, geopárd
Snow Leopard
Leopárd háttal fekszik
Leopárd támadásra kész
Eyes of the Darkness
Leopárd a sivatagbanA leopárd (Panthera pardus) a Panthera nembe tartozó négy nagymacskafaj egyike. Testének mérete majdnem meghaladja a két méter hosszúságot, és súlya 30 – 90 kg között van. A leopárd nemileg dimorf faj, a nőstények általában a hímek méretének kétharmadát teszik ki.

A legtöbb leopárd világos sárgásbarna vagy őzbarna, fekete pettyekkel, ám bundájuk színe nagyban eltérő lehet. A pettyek a fej felé haladva kisebbek, és nagyobbak a halovány hastájékon.

Eredetileg úgy gondolták, hogy a leopárd egy hibrid faj, mely az oroszlán és a párduc kereszteződéséből jött létre, és a leopárd általános elnevezése is ebből a hiedelemből fakad; leo, latin szó, melynek jelentése oroszlán, és a pard egy régies szó, melynek jelentése párduc. Tény, hogy a „párduc” a macskafélék családjának számos faját magába foglalja. Észak-Amerikában a párduc szó a pumára vonatkozik és Dél-Amerikában a jaguárra. Ám világszinten a párduc a leopárd egy másik elnevezése. A korai természettudósok a leopárdokat és a párducokat nem színük, hanem farkuk hossza alapján különböztették meg – a párducoknak hosszabb a farkuk, mint a leopárdoknak.

A feketepárduc melanózisos leopárd (vagy melanózisos jaguár). Ezt a mutációt a fekete pigment (eumelanin) túltengése okozza a narancssárga pigment (feomelanin) ellenében. Ez merőben fekete bundát eredményez, habár a feketepárduc pettyei bizonyos részeken még kivehetők, mivel a pigmentek mennyisége eltérő a mintázatban és a fekete alapszínben. Fehér párducok is vannak.

Mérete ellenére, ezt a főként éjjeli és fán élő ragadozót nehéz megtalálni a vadonban. A leopárdok megfigyeléséhez a legjobb hely Afrikában, a Sabi Sand magánrezervátumban található, Dél-Afrikában, ahol a leopárdok hozzászoktak a szafari járművekhez, és ahol minden nap nagyon közelről láthatók. Ázsiában, talán a legjobb megfigyelőhely a Yala Nemzeti Park Srí Lankán, ahol a világon a legnagyobb számban fordulnak elő vad leopárdok, ám még itt sem garantált, hogy láthatjuk az állatokat, hiszen a parknak több mint a fele zárva van a nyilvánosság elől, az állatok nyugalma érdekében. A nemrégiben újra megnyitott Wilpattu Nemzeti Park (szintén Srí Lankán), egy másik jó célhely a leopárd megfigyeléséhez.
A leopárdok a feljegyzések szerint elérhetik a 21 éves kort is.

Táplálék

Áldozatainak mozgását a magasból figyeli, majd lemászik a földre , észrevétlenül odalopakodik a prédához, majd egy hirtelen, erőteljes ugrással letámadja, és átharapja a torkát, hogy ne lélegezhessen. Ez a szokás gyakori a nagymacskáknál. Főképpen közepes termetű állatokra - gazellákra, impalákra - vadászik. A fák között magukra maradt babuinokat is megtámadja, és látványos ügyességgel üldözi az ágakon. Amikor emberlakta területeken portyázik, sokszor kutyákat öl meg, és - főként öreg korában, amikor már nem képes a gyorsabb zsákmányra lecsapni - előfordulhat, hogy embert is öl. A leopárd sokféle állatot elejt. Ha alkalma nyílik rá, kisebb emlősöket - rókát, sakált, majmot, varacskos disznót is zsákmányol, sőt nem menekülhet előle a téli időszakot Afrikában töltő európai gólya sem.

Színváltozatok

A pettyes és fekete leopárdokon kívül még számos ritkább mutáció fordul elő. Az egyik legérdekesebb a király leopárd. Egyéb színváltozat például a vörös (eritrites) leopárd, csokoládébarna foltokkal vöröses alapon; a barnássárga leopárdok narancsszínű rozettákkal mintázottak krémszínű alapon; a halvány krémszínű leopárdok mintázata halovány és szemük kék, de vannak rozetták nélküli és csíkos végtagú leopárdok is. A Harmsworth Natural History-ban (1910), R. Lydekker írt jaguár-mintájú leopárdokról: A közönséges ázsiai leopárd, mint már említettem, nagy rozettákkal rendelkezik mely a test első negyedén látható. Az afrikai leopárdon, máskézből viszont a rozetták mindenhol kisebbek és zsúfoltabban helyezkednek el, és a vállaknál, illetve a fejen kisebb pettyekké alakulnak. A közönséges leopárdokon nincs pötty a rozettákkal övezett világos területen, ám néhány ilyen Sziámból származó bőrön ott is vannak pöttyök, és ezzel összekapcsolható a leopárd a jaguárral, mely ez esetben teljesen normális.

Elterjedés és fennmaradás

Néhány évszázaddal az emberi beavatkozások előtt a házimacska után a leopárd volt a legelterjedtebb macskaféle: megtalálható volt egész Afrikában (a Szahara sivatag kivételével) és Kis-Ázsiában. A Közel-Keleten, Indiában, Pakisztánban, Kínában, Szibériában, Délkelet-Ázsia nagy részén, Jáván és Srí Lankán még mindig szabadon él.

A leopárd a nagyragadozókhoz képest meglepően jól fenn tudott maradni. Körülbelül 500 000 leopárd él világszerte. A legtöbb nagymacskához hasonlóan a leopárdot is egyre inkább fenyegeti élőhelyeinek eltűnése, és egyre gyakrabban kerül szembe vadászokkal. Óvatosságának és rejtett életmódjának köszönhetően még az emberi létesítmények közelében is észrevételen maradhat. Ennek ellenére nincs esélye az erdőirtókkal és a vadorzókkal szemben, úgyhogy több alfaja – az amuri, az anatóliai, a berber, az észak-kínai és a perzsa leopárd – veszélybe került.


Ajánló más háttérkép - kategóriáinkból