Madarak háttérkép kategória
A Madarak kategória háttérképei 1-től 41-ig, összesen 462 db háttérkép


Barna kék madár
Atlantik puffin madár
Madár a faágon
Vicces sas
Japán madár
Madár eteti a fiókáját
Bagoly
Papagáj szem
Kiwi
Színes papagáj
Bagolycsalád
Barna sas repül
Halászó madár
Fekete hattyú
Madarak verekednek
Pici bagoly
Sas repül a felhők között
Szép madár ül a fán
Madár ül a fán
papagáj iszik
pelikánok isznak
Sirály áll
Kolibri táplálkozik
Madarak a hóban
Madár grafika
Sas repül, tollak
Hóbagoly fej
Sirály repül, kék ég
Zöld papagáj
Madarak repülnek az égen
Fiókák tátott szájjal
Bagoly szembe repül
Két madár ül a fán
Két papagáj ül a fán, tengerpart
Zöld papagáj fej
Öt hattyú fióka
Egy madár ül a dróton
Madár áll a fűben
Papagáj grafika
Kolibri és a virág
Bagoly fióka nézA madarak (Aves) meszes héjú tojással szaporodó meleg vérű gerinces állatok. Mellső végtagjaik szárnyakká módosultak. A madárfajok nagy része ma is repülő életmódot folytat. Testüket tolltakaró borítja. Csontjaik üregesek, légzsákokat tartalmaznak. Fogak helyett csőrrel rendelkeznek.

A madarak mintegy 10 ezer fajjal a gerincesek második legnépesebb osztálya. Ebből Magyarország madárfajainak listája közel 400 fajt sorol fel.

A madarak, bár igen változatos állatcsoport, testfelépítés szempontjából viszonylag egységesek. Jellegzetességeik elsősorban a repülőképesség kialakulásához kapcsolódnak.

Életmód

Repülés

A madarak alkalmazkodtak a repüléshez. A mellső végtag szárnnyá alakult. Az erős repülőizmok eredése a mellcsonton kiemelkedő tarajon található. Tollaik a bőr származékai, a szárny- és faroktollak a repülésre és a kormányzásra szolgálnak. Szivacsos szerkezetűek a csontjaik, ezért könnyebbek. A repülés nagy izommunkát igényel, ezért van szükségük fejlett légzésre és keringési rendszerre.

Fészeklakó

A fészeklakó madarak általában csupaszon (csekély tollazattal), fejletlenül kelnek ki, az anyjuk még sokáig gondozza őket. Mivel a fiókák még nem önállóak és nem tudnak repülni, nagyrészt fákon fészkelnek, hogy az utódok védve legyenek a ragadozóktól. Kevés tojást raknak, mert az anya nem tud sok fiókát gondozni.

Fészekhagyó

A fészekhagyó madarak fiókái képesek követni anyjukat kikelésük után és önállóan táplálkoznak. Általában talajszinten fészkelnek.

Veszélyeztetettség

Az IUCN Vörös Lista több, mint 1200 veszélyeztetett madárfajt tartalmaz. A veszélyeztetettség legtöbbet idézett okai az élőhely elvesztése, a behurcolt fajok ragadozó tevékenysége, olajfoltok és növényvédőszerek, vadászat és halászat, valamint a klímaváltozás.


Ajánló más háttérkép - kategóriáinkból