Medúzák háttérkép kategória
A Medúzák kategória háttérképei 1-től 6-ig, összesen 6 db háttérkép


Medúza kék háttér
Medúza a kék vízben
Lila medúza
Fehér medúza
Három medúza
MedúzaTestfelépítésük

A felépítő sejtek valódi szöveteket alkotnak. Testszerveződésük, 2 sejtréteg (ekto- és endoderma), több mint 97%-ban vizet tartalmaznak. A sejtrétegek között mezogloea található. Ez sok mukopoliszacharidot tartalmaz, ezért kocsonyás, vékony, sejtes elemekben szegény. Egyszerű cső alakú manubriummal rendelkeznek. Az ernyő peremén egységes tapogatókkal rendelkeznek. Kültakarójuk egyrétegű, hengerhámsejtek alkotják.

Táplálkozásuk

Testükön egyetlen nyílás van a szájnyílás. A szájnyílás peremén tapogatók helyezkednek el. A kisebbek planktonokkal, a nagyobb fajok kis rákokkal táplálkoznak úgy, hogy karjaikkal vizet áramoltatnak szájnyílásuk felé, beszippantják és kiszűrik a táplálékot. Egyes fajok aktív vadászok, a csalánsejteket tartalmazó tapogatókkal megmérgezett áldozataik akár halak is lehetnek.

Fejlődésük

Fluoreszkáló medúza

A medúzák az állatvilág legegyszerűbb képviselői közé tartoznak. A medúzák bimbózás útján válnak le a hidrapolipokról. A medúza megtermékenyített petéjéből polipalak fejlődik ki. Az első nemzedék 2 milliméteres nagyságú, egyszerű testfelépítésű, tapogató nélküli polip. A második nemzedéket képviselő medúzák azonban idővel 2 centiméteresre is megnőnek és tapogatói száma a harangszerű ernyők mentén 200-400 is lehet.

Medúza a tudományban

 Ezt a fluoreszcens anyagot elsőként az Aequorea victoria csendes-óceáni medúzából izolálták. Miután a medúzát kék fénnyel világították meg, az zöld fényt adott. A GFP-nek különleges hordó alakja van, ez megóvja a fehérje közepén található kromofórt, így annak világító képessége a környezeti hatásokra sem csökken. Ez a felfedezés azért olyan fontos, mert a fluoreszkáló fehérje láthatóvá tudja tenni az élő szervezetek sejtjeinek változását, mozgását, mintegy jelzőrendszerként működve. Fluoreszkáló medúzából nyert fehérjével módosították gerinces állatok génállományát magzati korban.
Ajánló más háttérkép - kategóriáinkból


Járművek
68 db kategória
5866 db kép
Pontiac

31 db kép
Hummer

191 db kép
Hajók

70 db kép
Pata-csata

8 db kép
Candy

3 db kép