Mókusok háttérkép kategória
A Mókusok kategória háttérképei 1-től 41-ig, összesen 46 db háttérkép


Színes mókus
Mókus a fán támaszkodik
Mókus rágcsál
Fehér mókus eszik
Mókus, hó
Mókus, bogyót eszik
Mókus festmény
Móskus és a mogyoró
Mókus eszi a mogyorót
Mókus eszi a falevelet
Mókus, nagy fülek
Mókus, farönk
Mókus pofazacskó
Mókus vicces
Mókus fogja a mogyorót
Mókus nyújtózkodik
Mókus közelről
Mókusok csókolóznak
Mókus az avarban
Mókus elbújt
Mókus fut az ágon
Cuki mókus
Mókus vicces kép
Kis mókus leskelődik
Mókus kajál
Mókus eszik
Mókus lóg a fán
Kismókus mászik
Mókus eszi a mogyorókat
Szürke mókus oldalról
Mókus a fán kapaszkodik
Csíkos mókus
Vörös mókus fej
Kis mókus kiváncsiskodik
Mókus alszik
Mókus, bozontos farok
Mókus, sárga virágok
Aranyos mókus, tél
Kismókus, tél, mogyoró
Mókust megnyalja a zsiráf
Mókus eszi a bogyótAz európai mókus, közönséges erdeimókus vagy vörös mókus (Sciurus vulgaris) az emlősök (Mammalia) osztályának a rágcsálók (Rodentia) rendjéhez, ezen belül a mókusfélék (Sciuridae) családjához tartozó faj.

Elterjedése

Élőhelye Európában és Ázsiában sávszerűen-délen a Földközi-tengerig, északon Észak-Skandináviáig, keleten pedig Kínáig és Koreáig terjed. Angliában a keleti szürkemókus kiszorította élőhelyéről. Csak Skóciában maradt egy kis európaimókus-kolónia, amely tulajdonképpen egy alfaj.

Megjelenése

Az európai mókus fej-törzs-hossza 21-25 centiméter, farokhossza 15-20 centiméter, testtömege 250-460 gramm, az évszaktól függően (nyáron kisebb). A téli bunda a nyárinál vastagabb, sötétebb és szürkébb; a fülön levő szőrpamacs is sokkal hosszabb. A tapintószőrök hosszúak és érzékenyek; a mókusnak ezenkívül még a mellső mancsán, hasán és faroktövénél is vannak érzékeny tapintó szőrszálai. A farok az ágak közti ugráláskor és mászáskor egyensúlyozásra, éjjel „takaróként” szolgál; a farokmozgás tükrözi a mókus hangulatát. A látása nagyon fejlett; mivel a mókus elsősorban faágak között mozog, nagy látótérrel rendelkezik, színlátása is fejlett.

Életmódja

Fán élő állat; magasan, a fatörzs közelében, ágakból készített fészekben alszik és hozza világra kölykeit. Tápláléka lehet toboz, fakéreg, növényi nedvek, bükkmakk, mogyoró, bogyók, gombák, rovarok és tojások. Ősszel, több helyen raktárt hoz létre mogyoróból és bükkmakkból, hogy át tudja vészelni a telet. 2-3 évig él.

Fáról-fára ugrásai oly hamar követik egymást, hogy szabad szemmel nehéz megitélni ugrásainak hosszát. Ágvégről ágvégre veti magát, lehetőleg a felső csúcsra, gyakran 4–5 m távolságra és mindig felülről lefelé.


Ajánló más háttérkép - kategóriáinkból


Kutyahideg

11 db kép
Vad galamb

3 db kép
Nokia

3 db kép
Anyám!

4 db kép
Star Wars

8 db kép