Papagájok háttérkép kategória
A Papagájok kategória háttérképei 1-től 2-ig, összesen 2 db háttérkép


Színes papagáj
Két piros papagájNevezetesek intelligenciájukról: 2008-ban például egy tokiói arapapagáj tett szert hírnévre azzal, hogy fél perc alatt szétszed egy ördöglakatot. Díszállatként minden fajtából szívesen tartják őket, kétségkívül az egyik legnépszerűbb és legismertebb madárcsalád a világon.

A papagáj név

A papagáj elnevezés az arab babbagá szóból származik. Franciául a papagáj neve perroquet ami talán egy hajdani híres példány neve után terjedt el. Innen származik a madár angol parrot neve is.

Megjelenésük, felépítésük

Számos fajuk feltűnő, élénk színekben pompázó tollruhájáról ismert, de vannak szerény megjelenésűek is. Bár tollazatukban bármilyen szín előfordulhat, messze a legjellemzőbb színük a zöld.

Nyakuk rövid és a lábuk is meglehetősen rövid. A legtöbb papagáj nemcsak arra képes, hogy egyik lábával megragadja táplálékát, de azt lábával a csőréhez is tudja emelni, ami más madaraknál nagy ritkaság. Csőrkampójuk belső oldalán kemény reszelőlécek futnak, alsó csőrkávájuk durva, tompa. Az ennyire erős izmoknak azonban nagyobb csontokra kell tapadniuk, ezért a papagájok feje testükhöz viszonyítva meglehetősen nagy. Testhosszuk fajonként igen különböző: a legkisebb mintegy 9 cm, a legnagyobb 1 m körüli.

Életmódjuk, élőhelyük

Kizárólagosan növényevők. Közismert alakú, erős csőrükkel feltörik, szétzúzzák és szétforgácsolják a magvakat, így készítve elő azokat az emésztésre. Ennek érdekében az alsó csőrkávára kampósan ráboruló felső kávát az orrnyílások mögött található ízülettel képesek koponyájuk irányába is mozgatni. Fehér tojásaikból a fészeklakó fiókák többnyire csupaszon bújnak ki, és amíg fel nem cseperednek, a két szülő közösen gondozza őket. Sok faj nagy, lármás csapatokban él, ami igen feltűnővé teszi őket.
Ajánló más háttérkép - kategóriáinkból


Tuti gimi

2 db kép
Ételek, italok
3 db kategória
584 db kép
Anyám!

4 db kép
Fillmore

2 db kép
Praktica

2 db kép